Wat zijn de aansluitingsvoorwaarden juist?

De normale situatie is: als je werkzaam bent bij een werkgever die actief is in de sector en die niet buiten het toepassingsgebied valt, dan ben je automatisch aangesloten aan het sectorplan.

Maar, er is een belangrijke uitzondering hierop voor de mensen die voor 1 januari 2019 actief waren in de sector én ondertussen uit dienst zijn gegaan. Die moeten namelijk minstens een volledig jaar in de sector hebben gewerkt voor zij aanspraak kunnen maken op de reserves opgebouwd in het sectorplan. Vanaf 1 januari 2019 is deze regel weggevallen en heeft iedereen recht op zijn opgebouwde reserves.
Verder kan je in een aantal gevallen niet aansluiten bij het sectorplan. We zetten die even op een rijtje:

  • Indien je tewerkgesteld bent als student;
  • Indien je tewerkgesteld bent met een overeenkomst voor uitzendarbeid, zoals geregeld door hoofdstuk II van de wet van 24 juli 1987 betreffende tijdelijke arbeid, de uitzendarbeid en het terbeschikking stellen van de werknemers ten behoeve van gebruikers;
  • Indien je tewerkgesteld bent als leerling;
  • Indien je tewerkgesteld bent met een arbeidsovereenkomst gesloten in het kader van een speciaal met steun van de overheid gevoerd opleidings-, arbeidsinspannings- en omscholingsprogramma;
  • De personen die hun wettelijk (vervroegd) pensioen hebben opgenomen vanaf 1 januari 2016, maar daarna opnieuw aan de slag gingen in de sector met een arbeidsovereenkomst afgesloten met een werkgever die aangesloten is bij de sector.