Bijdrage Solidariteit

Naast een pensioenbijdrage stort de werkgever ook een solidariteitsbijdrage.

Dat geld wordt gebruikt om in een aantal specifieke situaties jouw pensioenreserves toch te laten aangroeien. In jouw sectorplan zijn er 3 situaties waarbij zo’n bijpassing is voorzien.
De bijdrage voor het solidariteitsluik bedraagt 4,40% van de pensioenbijdrage.

Solidariteitsprestatie 1: bijpassing bij overlijden
Als je voor je wettelijke pensionering overlijdt, zal er, naast de pensioenreserve (zie volgende link) nog een extra bedrag aan de begunstigde worden uitgekeerd. Om recht te hebben op deze bijpassing moet je wel voldoen aan beide onderstaande voorwaarden:

  • Er moeten tijdens het kalenderjaar waarin de aangeslotene overlijdt bijdragen gestort zijn;
  • Het overlijden van de aangeslotene situeert zich binnen de 365 dagen na de begindatum van de vergoede periode periode van arbeidsongeschiktheid wegens ziekte of ongeval.

Het bedrag waarop jouw begunstigde recht heeft is een rente, waarvan het vestigingskapitaal gelijk is aan 2.000,00 euro.

Solidariteitsprestatie 2: bijpassing bij ziekte of invaliditeit
Wanneer je arbeidsongeschikt bent door ziekte of invaliditeit krijg je geen loon en kan je werkgever dus geen pensioenpremie storten. Je kan echter wel rekenen op een pensioenpremie vanuit het solidariteitsluik, waardoor jouw pensioenreserve ook tijdens die periode zal aangroeien. De hoogte van deze premie is 1,00 euro per dag arbeidsongeschiktheid.

Solidariteitsprestatie 3: bijpassing bij tijdelijke werkloosheid
Wanneer je om economische redenen tijdelijk werkloos bent (indien je hier meer over wil weten, neem dan zeker een kijkje op deze website), ontvang je geen loon en kan je werkgever dus geen pensioenpremie storten. Je kan echter wel rekenen op een pensioenpremie vanuit het solidariteitsluik, waardoor jouw pensioenreserve ook tijdens die periode zal aangroeien. De hoogte van deze premie is 1,00 euro per dag tijdelijke werkloosheid.