Op welke uitkering heb ik recht?

De bedragen die je op de overlijdensbrief vindt, of die je op www.MyBenefit.be of www.MyPension.be vindt, zijn altijd bruto kapitalen. Op deze bedragen zijn volgende taksen en belastingen van toepassing.

Sociale bijdragen
Allereerst worden twee types van sociale bijdragen afgehouden:

  • De RIZIV-bijdrage, die varieert tussen 0% en 3,55% van het totale bruto bedrag;
  • De solidariteitsbijdrage, die varieert tussen 0% en 2% van het totale bruto bedrag.

Na aftrek van deze twee posten, bekomen we het belastbaar bedrag, waarop de fiscale inhoudingen zullen gebeuren.

Fiscale bijdragen
Op het belastbaar bedrag wordt de bedrijfsvoorheffing (dit is een voorschot op de personenbelasting) afgehouden waarvan de hoogte afhangt van de situatie waarin de begunstigde zich bevindt.
Tenslotte worden er nog gemeentelijke opcentiemen aangerekend, maar deze hangen af van de gemeente of stad waarin de begunstigden wonen.
De bedrijfsvoorheffing wordt onmiddellijk bij uitkering afgehouden en door Sefoplus OFP doorbetaald aan de fiscale instanties. De gemeentelijke opcentiemen worden verrekend bij de afrekening van je personenbelasting in het jaar nadat het overlijdenskapitaal werd uitbetaald.

Fiscale fiche
In het jaar na de uitkering van het overlijdenskapitaal, zal Sefoplus OFP nog een fiscale fiche 281.11 doorsturen naar de begunstigden. Daarmee kunnen zij de personenbelasting invullen en bewijzen dat er reeds een voorheffing is betaald.