INVOERING VAN EEN SECTORAAL AANVULLEND PENSIOENPLAN (SAP) VOOR DE SPIEGELBEDIENDEN VAN DE SEFOCAM-SECTOREN VANAF 1 JULI 2025

Waarover gaat het?

Sinds jaar en dag zijn de arbeiders die actief zijn in de zogenaamde ‘Sefocam-sectoren’ (Garagebedrijf (PC 112) – Koetswerk (PSC 149.02) – Edele Metalen (PSC 149.03) – Metaalhandel (PSC 149.04) en Terugwinning van Metalen (PSC 142.01)) aangesloten bij een sectoraal pensioenplan, dat vandaag beheerd wordt door het multi-sectoraal pensioenfonds Sefoplus OFP in samenwerking met Sefocam vzw.

Vanaf 1 juli 2025 zal in het Aanvullend Paritair Comité voor Bedienden (PC 200) ook een sectoraal aanvullend pensioenplan ingevoerd worden voor de bedienden die actief zijn in deze ondernemingsactiviteiten, ook “de spiegelbedienden” genoemd. Dit is een eerste stap in de wettelijk verplichte harmonisatie van de aanvullende pensioenen voor arbeiders en bedienden die uiterlijk op 1 januari 2030 moet afgerond zijn.

 

Wat houdt dit plan precies in?

De patronale bijdrage voor de sectorale pensioenplannen voor de spiegelbedienden zal op 1 januari 2025 gelijk zijn aan 1,10 % van het brutoloon dat onderworpen is aan RSZ-bijdragen, verhoogd met de bijzondere RSZ-bijdrage van 8,86%. Voor de bedienden waarvoor de tijdelijke jaarpremie van 1,10% van PC 200 van toepassing is, vervangt deze patronale bijdrage vanaf dan deze tijdelijke jaarpremie (die dan vanaf 1 juli 2025 wegvalt). Voor Garagebedrijf, Koetswerk, Metaalhandel en Terugwinning van Metalen is dit een eerste stap aangezien tegen 31.12.2029 de netto pensioenbijdragen voor de arbeiders en de bedienden die worden ingeschreven op hun individuele pensioenrekening bij het pensioenfonds Sefoplus OFP identiek moeten zijn. Voor Edele Metalen moeten er geen verdere stappen meer worden genomen.

netto pensioenbijdrage arbeiders netto pensioenbijdrage bedienden

Totale brutobijdrage arbeiders

Totale brutobijdrage bedienden

Garagebedrijf

1,64% 1,05% 1,95% 1,19%

Koetswerk

2,01% 1,05% 2,38%

1,19%

Metaalhandel

1,92% 1,05% 2,27%

1,19%

Terugwinning Metalen

1,64% 1,05% 1,95%

1,19%

Edele Metalen 1,05% 1,05% 1,19%

1,19%

Net zoals voor de arbeiders gaat het om pensioenplannen van het type vaste bijdrage, zonder rendementsgarantie door de sectorale inrichter. Dit betekent dat de netto patronale pensioenbijdragen (zie tabel hierboven), worden gekapitaliseerd op basis van het rendement dat behaald wordt op de financiële markten door Sefoplus OFP. Let wel, het rendement moet over de volledige aansluitingsperiode minstens gelijk zijn aan de minimum rendementsgarantie opgelegd door de Wet Aanvullende Pensioenen die momenteel 1,75% bedraagt.

De sectorale pensioenplannen voor de spiegelbedienden zullen identiek zijn m.b.t de opbouw van een aanvullend pensioen op het moment van pensionering aan de sectorale pensioenplannen voor de arbeiders. Daarnaast is er ook een overlijdensdekking in geval de spiegelbediende zou overlijden voor zijn pensionering. Deze is gelijk aan de tot op het moment van overlijden opgebouwde pensioenreserves die zullen worden uitbetaald aan de begunstigden van de overleden arbeider/bediende (aangewezen begunstigde, partner, kinderen,…).

 

Wie is de organisator van deze sectorale plannen?

Vandaag zijn de sociale fondsen (fondsen voor bestaanszekerheid) van PC 112, PSC 149.02, PSC 149.03, PSC 149.04 en PSC 142.01 de sectorale inrichters van deze sectorale pensioenplannen voor de arbeiders. Aangezien dit vanaf 1 juli 2025 dezelfde sectorale inrichter wordt voor de sectorale pensioenplannen voor de arbeiders en voor de bedienden – die enkel dat als taak zullen hebben – worden hiervoor vijf nieuwe, multi-sectorale fondsen voor bestaanszekerheid opgericht, actief vanaf 1 juli 2025.

 

Wat indien er reeds een aanvullend pensioen is voorzien voor de bedienden?

Voor werkgevers die op 1 juli 2025 reeds over een groepsverzekering of pensioenplan beschikken voor hun spiegelbedienden, is er de mogelijkheid om uitgesloten te worden van het toepassingsgebied van het sectoraal pensioenplan voor de spiegelbedienden. Daartoe moet een gelijkwaardigheidstoets uitgevoerd en geattesteerd worden door de actuaris van de verzekeraar of het pensioenfonds van de werkgever (die deze groepsverzekering of dit pensioenplan beheert). Daarnaast moet ook een verklaring van de werkgever worden ingevuld. Concreet moet de werkgever, die van deze mogelijkheid gebruik wil maken, aan de sectorale inrichter ten laatste tegen 15 december 2024 aangetekend de ingevulde en ondertekende werkgeversverklaring én het  actuarieel attest te bezorgen.

 

Hoe zal de communicatie naar de werkgevers toe verlopen?

Begin september 2024 zal er nog een communicatie worden uitgestuurd naar iedere werkgever die actief is in één van de bovenvermelde sectoren en zowel arbeiders als bedienden tewerkstelt, om de principes van deze sectorale pensioenplannen toe te lichten.

Bij verdere vragen kan u altijd contact opnemen met Sefocam vzw (Helpdesk@sefocam.be of 02/761.00.70).