Algemene informatie over het sociaal fonds
Er is een uitgebreid wettelijk kader over de Fondsen voor Bestaanszekerheid (kijk zeker eens naar de wetgeving van 7 januari 1958, die sindsdien meermaals werd aangepast). Zo’n FBZ wordt opgericht vanuit het sociaal overleg tussen de werkgevers- en werknemersorganisaties in de paritaire (sub)comités. De oprichting is vastgelegd in een algemeen bindend verklaarde collectieve arbeidsovereenkomst (cao). De cao over de oprichting van het FBZ voor jouw sector vind je hier: Statuten.
Er zijn meer dan 180 verschillende Fondsen voor Bestaanszekerheid in België. Wat voor elk van hen de taken zijn, hangt af van wat er in het akkoord op sectorniveau vastgelegd is. De wetgeving zelf bepaalt drie duidelijk omschreven taken:
- De financiering, toekenning en uitkering van sociale voordelen aan bepaalde personen;
- De financiering en organisatie van de vakopleiding van werknemers en jongeren;
- De financiering en verzekering van de veiligheid en de gezondheid van de werknemers in het algemeen.
Daarnaast neemt een FBZ vaak nog andere taken van sociaal nut op, zoals:
- Verplichtingen van de overheid aan de werkgevers over opleiding en werkgelegenheid;
- Taken van de individuele werkgever die beter collectief door de sector worden georganiseerd, zoals de uitkering van verschillende aanvullende regelingen of brugpensioenen.
- De organisatie van een aanvullend pensioenstelsel (zie ook deze Link)
Een FBZ wordt paritair beheerd: dat betekent dat de vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers samen de beslissingen nemen.