Wat als ik langdurig arbeidsongeschikt en jonger dan 55 jaar ben?
Wanneer je door ziekte of ongeval niet kan werken, krijg je een uitkering van jouw mutualiteit. In bepaalde gevallen kan je nog recht hebben op een bijkomende vergoeding.
Uitdovende regeling
Als je voor een langere tijd arbeidsongeschikt bent door ziekte of een ongeval (*Opgelet, NIET door een beroepsziekte of arbeidsongeval) dan heb je recht op een aanvullende vergoeding, als je voldoet aan de volgende voorwaarden:
- De periode van arbeidsongeschiktheid moet langer dan 60 dagen duren voor je de uitkering krijgt.
- Je ontvangt een uitkering binnen de wettelijke ziekte- en invaliditeitsverzekering (wanneer de wettelijke uitkeringen stoppen, zullen ook deze aanvullende vergoedingen stoppen).
- Bij het begin van de arbeidsongeschiktheid was je actief bij een werkgever van de sector
Nieuwe regeling
Voor arbeidsongeschiktheden die aanvangen vanaf 1 juli 2019 heb je na tenminste 30 dagen ononderbroken arbeidsongeschiktheid ten gevolge van ziekte of ongeval (*) recht op een aanvullende vergoeding
In beide regelingen stoppen de aanvullende vergoedingen na 36 maanden ziekte.
Om je dossier in te dienen, gebruik je formulier F2. Ook de mutualiteit en je werkgever moeten een aantal velden invullen.
Uitdovende regeling
De hoogte van de bedragen hangt af van hoelang de periode van arbeidsongeschiktheid duurt. Hier is een overzichtje van de vergoedingen:
- Na 60 en 120 dagen ononderbroken arbeidsongeschiktheid: 88,11 EUR
- Na 180, 240, 300 en 365 dagen ononderbroken arbeidsongeschiktheid: 114,72 EUR
- Vanaf 455 tot maximum 995 dagen om de 90 dagen: 114,72 EUR
Nieuwe regeling
Voor arbeidsongeschiktheden die aanvangen vanaf 1 juli 2019 betaalt het FBZ vanaf 01/01/2024, 2,73 EUR per volledige ziekte-uitkering (voordien 2,48 EUR) en 1,36 EUR per halve ziekte-uitkering (voordien 1,24 EUR)
Opgelet, omdat je minder arbeidsprestaties levert tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid, kan dit gevolgen hebben voor jouw aanvullend pensioen. Meer weten? Klik hier.