Ik vertrek bij mijn werkgever, wat nu?
Ga je weg bij je werkgever, dan worden wij daarvan automatisch op de hoogte gesteld (weliswaar met een aantal maanden vertraging) en zullen we je een brief sturen. Je hoeft hiervoor dus niets te doen. Bij twee situaties horen echter wel een paar kanttekeningen.
In dit geval krijg je geen schrijven, alles loopt verder zoals voorheen.
Jouw nieuwe werkgever is namelijk ook verplicht om dezelfde pensioenbijdragen te storten, en wij zullen deze inschrijven in dezelfde pensioenreserve als degene die je had opgebouwd bij jouw oude werkgever. Voor het aanvullend pensioen is er dus geen enkele impact.
De pensioeninstelling zal je niet langer beschouwen als een actieve aangeslotene en daardoor krijg je de status van "inactieve aangeslotene" of "slaper".
Je zal ook een uitdienstbrief ontvangen waarin we vragen wat je met de opgebouwde reserves wil doen. Er zijn wel degelijk een aantal gevolgen voor zowel jouw aanvullend pensioen als voor de solidariteitsprestaties.
Wanneer je je werkgever verlaat, worden wij automatisch op de hoogte gesteld en zullen we jou in de meeste gevallen een "uitdienstbrief" sturen.
De pensioeninstelling wordt automatisch op de hoogte gesteld van jouw uitdiensttreding, je hoeft hiervoor niets te doen.
Als je pensioenreserve lager dan 150€ is, zal je geen verdere communicatie meer ontvangen. De reserves blijven bij de pensioeninstelling en worden uitbetaald bij jouw wettelijke pensionering of overlijden. De reserves zullen mee evolueren met de beleggingsresultaten van Sefoplus OFP, maar je zal altijd kunnen rekenen op een minimale rendementsgarantie van 0,00% op de reserves op het moment van jouw uitdiensttreding. Kijk ook eens hier voor meer details hierover.
Als die reserve op het moment van uitdiensttreding hoger dan 150€ is, dan mag je, na twee kwartalen, nog een brief van de pensioeninstelling verwachten. In deze brief staat wat jouw pensioenreserve was op het moment van uitdiensttreding en wordt je gevraagd om een keuze te maken uit de mogelijkheden die hiervoor door de wet zijn voorzien.
Indien je een uitdienstbrief ontvangt kan je je reserves overdragen naar de pensioeninstelling van jouw nieuwe werkgever of sector. Dit kan enkel als jouw nieuwe werkgever een aanvullend pensioenplan heeft lopen, waarbij jij wordt aangesloten.
Indien je kiest voor deze mogelijkheid, moet je dat aangeven door het vakje 1.a aan te vinken en de referenties van de nieuwe pensioeninstelling in te vullen. Je moet de brief binnen de dertig dagen terugsturen naar Sefoplus OFP waarna wij, na controle van de ingevulde gegevens, de pensioenreserves doorstorten naar de nieuwe pensioeninstelling. Voor deze transfer worden geen kosten aangerekend.
Opgelet: als Sefoplus OFP de brief niet binnen de dertig dagen ingevuld heeft teruggekregen, gaan we ervan uit dat je ervoor gekozen hebt om je reserves bij Sefoplus OFP te laten staan.
Je kan ervoor kiezen om jouw reserves te transfereren naar een pensioeninstelling die aan specifieke vereisten moet voldoen om deze reserves te mogen beheren.
Een tweede optie is om de pensioenreserve door te storten naar een instelling die aanvullende pensioenreserves mag beheren. Er zijn maar een beperkt aantal instellingen die deze machtiging hebben. Je kan de lijst daarvan op de website van de FSMA vinden.
Indien je kiest voor deze mogelijkheid, moet je dat aangeven door het vakje 1.b aan te vinken en de referenties van de nieuwe pensioeninstelling in te vullen. Je moet de brief binnen de 30 dagen terugsturen naar Sefoplus OFP waarna wij, na controle van de ingevulde gegevens, de pensioenreserves doorstorten naar de nieuwe pensioeninstelling. Voor deze transfer worden geen kosten aangerekend.
Opgelet: als Sefoplus OFP de brief niet binnen de dertig dagen ingevuld heeft teruggekregen, gaan we ervan uit dat je ervoor gekozen hebt om je reserves bij Sefoplus OFP te laten staan.
Je kan je reserves ook gewoon bij Sefoplus OFP laten staan. In dit geval zullen de reserves nog evolueren met de beleggingsresultaten van de investeringsportefeuille van Sefoplus OFP en blijft de minimale rendementsgarantie van 0% behouden.
Indien je deze optie verkiest, hoef je de brief niet terug te sturen. Na 30 dagen zal jouw dossier in die zin in orde worden gebracht.
Indien jouw uitdiensttreding het gevolg is van het feit dat de werkgever de activiteit collectief heeft stopgezet, dan kan het dat je nog recht hebt op een aanvullende vergoeding vanuit het Sociaal Fonds.