Inrichter / pensioeninstelling / solidariteitsinstelling: wat is het verschil?

Bij het opstellen van de CAO waarin de voorwaarden van het aanvullend pensioen worden bepaald, moeten de sociale partners ook een ‘entiteit’ aanduiden die het pensioenstelsel ‘organiseert’. In de wetgeving heet deze entiteit ‘de inrichter’: die staat onder andere in voor de geldstromen naar de beheerder van het pensioenplan en de opvolging van de beheerder. Bij een ondernemingsplan is de inrichter meestal de onderneming zelf.

Bij een sectorplan wordt hiervoor een aparte instelling opgericht, die werknemers- en werkgeversvertegenwoordigers gezamenlijk beheren. Meestal gebeurt dit onder de vorm van een Fonds voor Bestaanszekerheid (FBZ).

Het pensioenplan moet ook beheerd worden. Dat beheer mag enkel door een zgn. pensioeninstelling gebeuren. Voor jouw sectorplan is dat Sefoplus OFP. Als je meer wil weten over Sefoplus OFP, volg dan deze link.

In het sectorplan is ook een solidariteitstoezegging voorzien. Die garandeert dat je pensioenopbouw verder gebeurt tijdens moeilijke periodes zoals een langdurige ziekte, invaliditeit of tijdelijke werkloosheid. (Als je meer wil weten over de prestaties van jouw solidariteitstoezegging, neem dan zeker eens een kijkje op volgende link). Omdat het hier om een heel complexe zaak gaat, moet een specifiek organisme het solidariteitsluik beheren: de solidariteitsinstelling. Sefoplus OFP is sinds 1 januari 2022 ook een solidariteitsinstelling en beheert dus ook jouw solidariteitstoezegging.